Мнениеот Анита Кънчева » пет мар 18, 2016 10:19 pm
Здравейте, приятели,
Проблема с асистентството за децата с увреждане ни вълнува особено много. Много отдавна мислим по този въпрос. Дискутирали сме го и сме спорили по него с родители, институции и специалисти. Той се оказа ключов и в проучванията и анализите по този проект. Ще ви споделя нашите изводи. Повечето от родителите смятат, че асистентската заплата се полага на тях, като компенсация за тежките грижи за увредените им деца. Институциите смятат, че помагат така на родителите като им осигуряват някакви доходи /и намаляват безработицата!/. Специалистите твърдят, че майката или друг член на семейството е неподходящо да бъде асистент на детето, защото емоционалната връзка е много силна и асистентството като същност и реално прилагане се опорочава. Виждате колко различни гледни точки има. Може да скандализирам някой, но аз смятам, че е абсолютно недопустимо майката да е асистент на детето си с увреждане. В личен план, сина ми, който е с церебрална парализа, епилепсия и куп други диагнози има истински асистент от 3 години. Младо момче, което никога не се занимавало с такова нещо преди това. Не беше лесно в началото - и за него, и за детето и за нас. Да свикнем един с друг, да го запозная с всички особености на детето и да го обуча. Първата седмица само го наблюдаваше, срещах го с всички специалисти работили с детето през последната година - рехабилитатори, педагози, ерготерапевт, психолог. Не му спестих нищо, нито прегръдките на сина ми, нито смяната на памперсите. Направи ми впечатление, че си водеше записки и задаваше въпроси. На следващата седмица го оставих да създаде контакт с детето - да си поиграят, да си говори с него, да му покаже стаята си и любимите си неща. На сина ми обясних, че това е стажант рехабилитатор, които сега се учи и затова го вижда всеки ден. В края на втората седмица седнахме да поговорим и го попитах директно дали се е уплашил. Той ми каза категорично НЕ и че ще се радва ако му гласувам това доверие. Отношенията, които изградиха помежду си са пример за асистентство. Асистента никога не му помага повече отколкото е нужно, него не може да манипулира както мен, промени се начина, по който общува с хората, социализира се в училище /масово училище/,успеха му се подобри и вече търси децата за игра и разговори, а не майка си да го гушка. Той ми даде възможност да работя и да обърна внимание и на другото ми дете. Давам си сметка, че е било въпрос на късмет да го срещнем това момче и ми е много мъчно, че не мога да помогна на някой друг родител. може утре да ни се наложи да търсим друг човек и да се чудим какво да правим. Разказвам ви това, защото моя опит, а и от разговорите ми с колеги от други европейски страни мисля, че въпроса освен към социалното министерство трябва да се отнесе и към МОН. Стига са говорили само за включващо образование за децата с увреждания, а да се помисли за образованието на кадрите, които са им нужни. Навсякъде в Европа има професионални училища за детегледачи, болногледачи, асистенти, икономи. Защото тази работа има специфика, с която неподготвен човек не може да се справи. И сега по асистентските програми може да се наеме външен човек за асистент, но как го намираме. Уж има безработни, а пък има работа която няма кой да свърши.